Луксозната френска козметика, която тази година чества 40-годишен юбилей, през погледа на един бюти експерт

Текст: Свобода Сидерова

Посещението ми миналата година в Екс-oн-Прованс, където тупти сърцето на група NAOS, към която принадлежи Esthederm, ме накара да разбера как грижата за кожата може да се превърне в стил на живот, а Esthederm (името идва от естетика и дерматология) – в трендсетър и неоспорим авторитет в салонната и домашната грижа. Кое послужи за детонатор на пробива? Причините марката да удържи позиции на пазара? Разликите с другите? Вижте отговорите на въпросите и задочния ми разговор със създателя на марката Жан-Ноел Торел, фармацевт и биолог, пред чийто талант и новаторско мислене се прекланям.

Мисия: разкриване на потенциала на кожата

За Esthederm кожата е жив орган, който функционира като екосистема, съвършена като вселената. Именно Жан-Ноел Торел сравнява клетката на човешкия организъм с планета.  Оригинално професионално кредо. Аналогията ме кара да преосмисля отношението на марката към кожата и вярата във възможностите й.

„Когато тя страда, е необходимо да я превъзпитаме, а не да я подлагаме на лечение.“

Каква самонадеяност, биха си помислили някои. Не, клетъчна биология и задълбочени познания в областта на дерматологията. На практика това означава оптимизиране на обмяната на веществата на клетките. На основата на максимална съвместимост с кожата активните съставки я стимулират да използва колосалния си потенциал, заложен от природата и способен да я поддържа в добро състояние през целия й живот. За 40 години Esthederm патентова над 80 уникални формули, а по някои от патентите се работи над 15 години. Факт, даващ огромна преднина на марката пред конкуренцията.

Запознайте се с най-приятелската козметика за кожата

Гръбнакът на Esthederm е единствената в света клетъчна вода. Освен че е налична като спрей, тя е и в основата на всички продукти. Формулата Cellular Water максимално наподобява междуклетъчната. Който и химик да попитате, ще ви каже, че не е виждал толкова обмислен и балансиран състав (минерални соли, микроелементи, аденозин трифосфат, L-карнозин). Уникалният патент позволява на кожата не само да се адаптира към околната среда и повишава съпротивата й срещу външните агресори, но и активизира функциите й, запазвайки сиянието и свежестта й през целия ден. В качеството си на истинска енергийна бомба клетъчната вода усилва ефективността на активните съставки. Те буквално се „засмукват“ от епидермиса, все едно в него е имплантиран магнит. Спреят също попива моментално.

Не на ейджизма или Me Too

„Аз съм абсолютно уверен, че стареенето не е неизбежен процес. Кожата има всички ресурси, за да остане красива, докато се грижим за нея, уважавайки естествената й биология.“

Браво, мосю Торел! На това му се казва осъзната младост. Адмирации и за интересната маркетингова стратегия, която работи не срещу годините, а в съответствие с тях. Не че си падам по ласкателствата, но неумолимата борба с възрастта, придобила размаха на масова истерия, ми идва в повече. Иска ми се да се чувствам комфортно в кожата си през целия си живот, включително и след 55 години (добре де, 60). Добре поддържана и сияеща, тя е здравето, което виждаме. От създаването си през 1978 г. Esthederm предлага пълноценни решения за мениджмънт на възрастта. Патентът Time Control System, забавящ факторите на биологичното стареене и активиращ клетъчната енергия, присъства във всички продукти за age management на марката. Така всеки решава не само даден естетичен проблем, но и контролира процеса на стареене на всички етапи.

Фотобиология

Esthederm наистина я владее до съвършенство. Днес толкова се говори за вредното въздействие на слънцето, че забравяме за позитивния му ефект. Жан-Ноел Торел е сред първите, които се интересуват от създаването на продукти, които работят не срещу него, а заедно с него. На практика това се изразява в едновременно адаптиране на кожата към ултравиолетовата радиация на три нива – ДНК, клетки и тъкани – и стимулиране синтеза на меланин. Презумпцията е, че загарът е най-добрата естествена защита от UV лъчите. Благодарение на технологиите Global Cellular Protection за биологична защита на клетъчно и Adaptasun за стимулиране производството на меланин, слънчевата гама се бори с фотостареенето, без да прекъсва контакта с дневното светило. Концепцията – не блокаж, а неутрализиране на страничните ефекти, е страхотна, не мислите ли? И то на фона на преосмисляне на ролите на витамин D за здравето и червената светлина за стимулиране синтеза на колаген.