Сякаш неусетно, темата за възрастта започна да ме притеснява. Гледах се в огледалото и намирах признаци на стареене по лицето си.

Преди няколко месеца, споделих с Мира, че усещам тази тежест и я виждам в погледа на околните. Тогава тя ми разказа за философията на марката, която представлява. Философия, според която

остаряването е част от естествен процес и няма смисъл да се борим против него, а трябва да го съпътстваме и да помагаме на жените да остареят така, както те искат. А те искат да бъде красиво.“

Така, се роди идеята да поговорим за възрастта и как да подходим позитивно към нея. Днес ви срещам с четири дами, които винаги са ме вдъхновявали с това, което правят, с  начина, по който изглеждат, с това, което са: Мира Драганова – Генерален директор на NAOS, Илияна Захариева – Директор Корпоративни комуникации на Мтел, Мария Конакчиева – PR Френски институт и Диана Захариева – Съ-основател на портала Fashion Inside.

Разговорът ни започна около една публикация:

Мира: Прочетох статия за американска актриса, която започва да се бори срещу социалния натиск да изглеждаш млада. Нейната теза е, че всеки има право да изглежда както иска. Ако обединим усилия и приемем възрастта, ще бъдем по-силни срещу натиска, наречен ейджизъм…


Илияна
: Има възрастова дискриминация, в моята професия натискът е много голям, защото има публичност. На едно награждаване Мадона беше казала: „И моля ви, в никакъв случай не остарявайте, защото нямате право. Трябва винаги да сте млади и красиви“.


Мария
: Преди 30 години от Щатите и Холивуд се появи тази тенденция – на френски се казва „jeunisme“ – вечно млади. Да бъдем гръцки богове, никога да не остаряваме. Това е мит.

 

Как възприемате възрастта?

Мира: Това е усещане. Аз имам някаква възраст в главата си и си казвам, че на 36 години съм се чувствала прекрасно и това е възрастта ми. Не обичам някой да ми казва „това се прави до такава възраст“. Защо? Ето, аз от 1 година взимам уроци по класически балет, което винаги ми е било мечта.

Диана: Имах период, в който се страхувах от наближаването на 40-те. Когато станах на 40 видях, че не е страшно. Гледайки снимките, осъзнавам, че сега изглеждам и се чувствам по-добре, по-сигурна, по-спокойна.

Всяка възраст наистина е хубава.

 


Илияна
: И клиширано да звучи, истината е, че е важен духът. Когато гледам и другите хора, мисля, че сякаш не остаряваме наистина – иска ни се да правим същите неща които и преди, радваме се по същия начин на живота, когато можем. Нямам притеснения за възрастта.

 

Кой е най-ценният съвет който сте получавали за грижата за себе си,?

Мира: баба, която ще стане на 90 години след няколко месеца, казваше: Мира, дори и боклука не трябва да хвърляш неглиже. Може да срещнеш някого, когото не си виждала от 20 години!

Диана: Моята първа хазяйка, възрастна аристократка от Хасково, не излизаше от вкъщи, но всяка сутрин ставаше, обличаше рокля, оформяше косата си на вълни с метални щипчици, завършваше с червено червило. Така беше научена от майка си.

 


Ако трябва да изберете продукт за лице, той ще бъде:

Диана: слънцезащитен и околоочен крем

Илияна: крем за лице и мицеларна вода

Мира: мицеларна вода

 

Кой е ритуалът, който ни запазва млади?

Илияна: Да се радваме на моменти, пътувания, деца, приятели. Вкусът към живота е много важен, но той може да се изгуби, защото сме стресирани, преуморени, имаме грижи, това е най-голямото предизвикателство.

Вкусът към живота

Диана: Вкусът към живота – това ни запазва млади. Дори и външно да имаш бръчки, да си поостарял, да не си в най-добрата си форма, когато се радваш на живота, това личи отвътре.

Мария: Да запазим вкуса към живота, изкуството да живееш, l’art de vivre, както казват французите.

Мира: Да не се страхуваме, защото тази емоция е пагубна, ако се задържи по-дълго в нас.


Как поддържате красотата си?

Илияна, Диана (почти едновременно): с шопинг – най-добрият анти-стрес, който оправя настроението.  Илияна допълва: Много бързо се изконсумира тази емоция, като всички материални придобивки в живота.

Мира: Аз съм единственият не-шопинг маниак на масата. Всъщност, не обичам много да пазарувам. Обичам качествените и дълготрайни неща в живота, така си задържам радостта от тях. Моята „тайна“ (макар, че това не е тайна): почистването на лицето.

Диана: От миналата зима открих маслата за лице.

Илияна: аз също, но ги използвам само вечер, преди сън.


Бележка на автора
  Esthederm има колекция интензивна грижа – серуми, които се прилагат спрямо конкретната нужда на кожата в момента, за период от по два месеца. Формулите, които ме впечатлиха, са тези със спирулина, хиалурон и ретинол.

 


Мария
: Големите звезди имат тайни за красота, които са измислени тайни. Всичко минава през хирургия и много добра козметика. Не вярвам в натуралните красоти след 70-те, просто не е възможно, защото животът така е устроен.

Живот с поддържане, с много вътрешен дух и в същото време – надежда, това е.

 

Илияна: Помагат токчетата, червеното червило, косата, фризьора. Тези простички неща винаги работят.

Мария: Мислете си, че е хубаво да остарявате бавно и добре, с много големи усмивки, с нещо, което ви дава блясък.

 


Имате ли бюти продукт, който винаги е с вас в чантата?

Мария: Червило

Илияна: 2-3 червила – червено, розово, за настроение

Мира: Слънцезащитен крем, защото почернявам много бързо

Диана: Гланц за устни, крем за ръце и клетъчна вода


Можем ли да говорим за ейдж мениджмънт и за позитивен поглед към възрастта?

Диана: Ако се чувстваме добре и имаме желание за живот, да правим нови неща, да се поддържаме и да сме в хармония с нас самите, възрастта не може да ни притесни.

Илияна: Това е част от целия опит за връщане към по-истинските и реалистични неща – манекенките да не са анорексични, да има нормални жени, да изглеждаме естествено и остаряваме красиво. Няма да е лесно, но вярвам и го приемам положително. Хубаво е да започнем да променяме представите, доколкото е възможно.

Мария: в България остаряването е болест, защото няма грижа – не само козметична, но и медицинска. За мен е важно един човек, когато е на възраст да е сигурен, че ще намери лек. Вие, младите, трябва да говорите повече за здраве, за поддръжка и за дух. Красотата винаги ще спаси хората – душевната и външната.

Мира: Щастието е ключът – то се отразява върху лицето, върху кожата, върху всичко.

 

* Статията е от http://styleinspiratrice.com