AGE PROTEOM™ - революционно научно откритие с нов подход към остаряването - Esthederm

AGE PROTEOM™ – революционно научно откритие с нов подход към остаряването

Оцеляването на организма зависи от функцията на неговите протеини. Същото важи и за стареенето. Ако въздействаме върху измененията на протеома (съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време), които са основната причина за биологичното стареене, тогава е възможно да се намесим едновременно върху всяко от неговите последствия“, твърди проф. Мирослав Радман, световноизвестен генетик и молекулярен биолог и основател на Средиземноморския институт за науки за живота (MedILS) в Сплит, Хърватия.

Защитата на протеома – новата парадигма на дълголетието

Проф. Радман изучава някои от най-устойчивите организми, които оцеляват и съществуват при екстремни условия на температура, pH, соленост или радиация. Проф. Радман и неговият екип откриват, че когато тези микроорганизми са изложени на екстремна радиация, те могат да оцелеят, дори ако тяхната ДНК е изключително увредена. Тяхната ДНК бива напълно възстановена от добре защитени протеини. Откритието на проф. Радман е удивително – устойчивостта на радиация и дълголетието на клетките могат да се дължат на изключително ефективна защита на протеома.

Вдъхновени от работата на проф. Мирослав Радман за ролята на протеома като гарант за дълголетие на клетките, лабораториите на NAOS откриват метод за защита на протеома от увреждане, за да поддържат младостта на кожата.

Изследователските екипи на NAOS идентифицират квази-безсмъртна бактерия – снежната бактерия, чийто протеом е естествено защитен от уникални молекули: антиоксидантни шаперони. Те осигуряват на кожния протеом мощна, трайна защита, способна на значително забавяне на процеса на стареене.

Снежната бактерия, открита в снежинките през 2010 година, разполага с удивителен капацитет за оцеляване, което ѝ позволява да устои на UV радиация и оксидативен стрес.

Малко проучена досега, снежната бактерия се превръща в източник на биомолекули, които са един от най-добрите защитници на стареенето на клетките на кожата, благодарение на високата концентрация на бактериоруберини – биологични пигменти с биомиметични свойства. Те са естествени защитници на процесите в кожата и особено ефективни протеомни протектори.

Тези молекули имат свойства и на двете:

  • подобна на шаперон защита на триизмерната функционална структура на протеините;
  • протеиново свързан антиоксидантен щит, предпазващ от карбонилация.

Възможно ли е кожата ви да старее два пъти по-бавно?

На базата на цялото това знание, лабораториите на патентоват биотехнологията AGE PROTEOM™ и създават серума AGE PROTEOM™ Advanced Serum.

Иновация са мощните антиоксидантни шаперонови молекули, които работят за запазване и защита на протеома на кожата като имитират нейните естествените защитни системи, така че процесът на стареене да се забави.

„Чрез техния двоен механизъм на действие – на шаперон и антиоксидант, тези молекули, които са резултат от милиарди години еволюция, предотвратяват необратимо увреждане на кожния протеом и позволяват по-добра функция на клетките и тъканите и възстановяването им в дългосрочен план. Този нов подход представлява първокласна защита срещу стареенето на кожата. Чрез подобряването на основополагащите механизми в кожата, отговорни за клетъчното дълголетие, повлияваме ефективно всички признаци на стареене.“, казва и Изабел Беноа, член на научния комитет на NAOS.

Тъй като протеините са в основата на всички жизнени функции, защитата и възстановяването на протеома е изключително важен компонент в предотвратяването на разграждането на колаген и еластин, стареенето на кожата, плътността, стегнатостта и еластичност.

В допълнение към предпазването от увреждане от свободните радикали, AGE PROTEOM™ задейства и значително ускорява самовъзстановяването на ДНК увреждания след ултравиолетови лъчи, както и защита срещу основни фактори на околната среда, като напр. синя светлина и замърсяване с фини прахови частици.

Революционното откритие за това как се справяме със стареенето на кожата води и до нов поглед към дълголетието на здравето на кожата.

AGE PROTEOM™ е революция в науката за кожата. Патентованата биотехнология AGE PROTEOM™ създава истински щит, който запазва структурните и функционалните протеини в кожата, като същевременно предпазва от необратимо увреждане на протеините: защита, която е доказано превъзхожда този на CoQ10, глутатион, аскорбинова киселина и ликопен.

Partager cet article?